Vihastuneena median käyttäytymiseen olen halunnut olla kommentoimatta viimepäivinä otsikoissa myllertänyttä Kauhajoen ampumatapausta. Aion kuitenkin muutaman asian sanoa, jotka mielessäni on hautunut. En oikeasti ymmärrä median, iltapäivä- ja tv-lehtien, moraalia repostella ihmisten surulla. Suuret otsikot hehkuttavat kuinka omaisten menettäneiden tuska on suunnaton etc etc. Eiköhän kaikki sen muutenkin tajuaisi. Toisaalta itsehän ne ihmiset haastatteluja antavat.
Media tekee asiasta taas (niinkuin viime vuoden Jokelatapauksesta) niin suuren mediasirkuksen, että tärkein fakta unohtuu: Ampuja oli raaka ja kylmä murhaaja. Minusta tekijä pitäisi tuomita mediassa, eikä kääntää samanlailla kuin viimeksi; "Hän oli koulukiusattu, onneton. Hänellä oli mielenterveysongelmia..." Vaikka olisi kuinka vaikeaa, ei se oikeuta tappamaan ihmisiä. Olen minäkin entinen koulukiusattu, mutten mene tekemään tuollaisia! Tästä juontaakin viimeinen ajatukseni:
Koska oikeasti nuorilla on nykyään näinkin paha olla, asialle pitää tehdä jotain nyt ja heti! Eduskunta pähkäilee aselupien kiristystä, sisäministeri Anne Holmlund lupaa vihdoin ottaa esiin aselupien kiristämisen koskevan läinsäädännön ensimmäisenä ensi keväänä, mutta onko tämä oikeasti se asia, mitä pitäisi pohtia? Nuorten pahoinvointi EI vähene aselupien kiristämisestä tai poliisien valtuuksien lisäämisestä. Eduskunnan pitäisi pohtia nyt kiireellisesti lasten ja nuorten terveys- ja mielenterveyspalveluiden lisäämistä! Jos lapsi on pienestä pitäen yksinäinen, koulukiusattu ja kasvanut vääränlaisessa ympäristössä, on riski mielenterveysongelmiin todella suuri. Tällaisia tapauksia pitäisi yrittää nyt ennaltaehkäistä! Kouluihin, jo ala-asteelta alkaen, tarvitaan lisää terveydenhoitajia sekä psykologeja ja koulukuraattoreja! Nuorten mielenterveydestä pitäisi yhteiskunnan huolehtia pienestä pitäen. Tilanne on tällä hetkellä todella hälyyttävä. Kouluissa terveydenhoitajat ovat paikalla vain osan aikaa viikosta ja yleisesti lukioista ja ammattikorkeakouluista puuttuu psykologin palvelut kokonaan. Ei niitä ole aina ala-asteilla, ammattikouluissa eikä yliopistoissakaan.
Koulujen pitäisi myös pitää huolta, ettei koulukiusaamista tapahtuisi, eikä nuoret syrjäytyisi koulusta huonon menestyksen takia, vaan heikosti koulussa menestyviä autettaisiin ja kannustettaisiin. Kouluavustajien ja tukiopetuksen lisääminen on myös siis yksi asia mietittäväksi eduskunnalla. Ehkä rahat pitäisi sijoittaa ennemmin näihin asioihin, kuin esimerkiksi veronkevennyksiin..??
perjantai 26. syyskuuta 2008
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti