maanantai 15. helmikuuta 2010

Yhteiskuntatietoisuus kunniaan!

Suomalaisten yhteiskuntatietoisuus on nykyään aivan retuperällä. Monet nuoret eivät edes tiedä mikä on esimerkiksi kunnanvaltuusto tai oikeisto ja vasemmisto. Joillekin on taas termit ammattiliitto ja työehtosopimus täyttä hepreaa. Minusta tällaiset asiat kuuluisivat jokaisen suomalaisen yleissivistykseen, kuten kuuluu esimerkiksi fakta siitä, että maapallo on pyöreä.

Suomen koululaitos ei anna lapsille ja nuorille tarpeeksi eväitä yhteiskunnassamme elämiseen ja sen tuntemiseen. Yhteiskuntaopin opetus pitäisi alkaa jo ala-asteella kevyessä muodossa. Yhteiskuntatietoisuuteen kasvattaminen pitäisi olla pitkäjänteistä ja yhteiskuntatietoisuuden tärkeys pitäisi saada juurrutettua ihmisiin pienestä pitäen. Yhteiskuntatietoisuus on aivan liian vähäisellä painoarvolla opetussuunnitelmissa. Tämä pitäisi huomioida valtakunnallisesti opetussuunnitelmissa siten, että yhteiskuntaoppia ruvettaisiin opettamaan jo peruskoulun alaluokilla.

Edustuksellisen demokratiamme kannalta olisi tärkeää, että ihmiset oikeasti tietäisivät keitä he äänestävät päättäviin elimiin. Maamme on menettänyt uskonsa suomalaiseen politiikkaan ja päättäjiin. Itsepä ovat ne päättäjät sinne äänestäneet! Monet myös valittavat ja kitisevät muun muassa siitä, kuinka opintotuki on liian alhainen, mutta sanovat sitten että eipä tuo politiikka kiinnosta. Tietoisku teille: turha valittaa, jos ei kiinnosta itse yrittää tehdä muutosta!

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Kiinnostava ja kantaanottava blogi sinulla. Haluaisin kuulla sinun mielipiteesi tähän suomen julkiseen koulutusjärjestelmään. Mitä etuja ja haittoja näet siinä?

Jatka samaan malliin. On mukava huomata, että myös muita nuoria on kiinnostuneita yhteiskuntamme asioista.